LA VILA DEL SIS… ALLÒ QUE AMAGA LA BOIRA DE LA MUSSARA

“Allò que tothom sap i que ningú en parla, allò que la boira amaga, allò que  hi jau, el secret que tresoreja  la Mussara… la terra no m’agrada”
 (Milevski)
 

Per la gran majoria, una sortida a La Mussara representa una escapada captivadora per la bellesa i encant dels seus paratges, ja sigui, practicant el senderisme, l’escalada, el barranquisme o gaudint de rutes per la Serra de Montsant i les Muntanyes de Prades, tot fruint de les infinites possibilitats que ofereix aquesta contrada, per qualsevol perfil de viatger.

Però per uns altres,  el seu atractiu radicarà en el misteri i la llegenda que l’embolcalla… Els ja habituals d’aquets blog, ja sabeu que sempre  us vull oferir quelcom més, i resseguint l’estela del misteri,  us proposo una sortida a un dels llocs sibil·lítics  per excel·lència de la Catalunya misteriosa… el despoblat de la Mussara.

Com sempre a LA BRÚIXOLA DE MILEVSKI,   el com i  la manera arribar-hi, es deixa a les mans del viatger.

Les incomptables llegendes i els creixents mites que emanen de l’indret, captiven com destí predilecte dels  viatgers  amants de l’enigma i el misteri, i com no, d’aquells més avesats en els temes parapsicològics.

Foto cortesía Emilia Estivill

Allò que tothom sap i que ningú en parla, allò que la boira amaga, allò que hi jau,  el secret que tresoreja  La Mussara… la VILA DEL 6, una porta a una dimensió paral·lela… la terra no m’agrada.

A hores d’ara us preguntareu que és la Mussara? Doncs, és un poble abandonat de la província de Tarragona pertanyent  al terme municipal de Vilaplana, que es troba a les Muntanyes de Prades, dins la serra del Puigpelat  a 990 m d’alçada, assentat en una esplanada a tocar  del cingle de les Airasses; essent un  mirador privilegiat  des del qual es gaudeix d’una vista sense precedents del Camp de Tarragona i amb l’horitzó de la mar  Mediterrània com teló de fons.

Teories tenim de totes les menes i pelatges,  que volen explicar els fenòmens paranormals que s’esdevenen  en el temps a La Mussara, com maledicció, bruixeria, rituals de màgia negra, portes a dimensions paral·leles, geomància, desaparicions inexplicables, segrestos i sacrificis de sectes, adduccions, OVNIS, alteracions magnètiques i d’altres.

Dit això, crec  necessari fer una breu ressenya de l’historia de l’indret, ja que al meu entendre és clau per explicar els seus mites, misteris i llegendes, que al voltant del mateix s’expliquen a la xarxa i amb l’objectiu defugir de les explicacions típiques i tòpiques que tothom transcriu fil per randa al respecte, traslladant-vos una versió inèdita fins ara.

Primer de tot, ressenyar que el poble va quedar abandonat a la dècada dels cinquanta del passat segle XX, però la seva decadència es va iniciar als anys vint, degut (segons les explicacions convencionals) a les dures condicions de vida del municipi, un terreny poc fértil  amb escassetat d’aigua, difícils comunicacions, una alçada propera als mil metres amb hiverns freds i nevats, així  com la manca permanent d’un metge, provocaren l’èxode dels seus habitants cap el Baix Camp de Tarragona.

Cal assenyalar que el primer document escrit que s´ha trobat, on s’anomena La Mussara, és un document enviat  pel Rei d’Aragó Alfons I  a l’arquebisbe de Tarragona  Guillem de Torroja, datat a l’any 1173.

Però la gènesis  del poble  s’originà per l’assentament d’un campament militar sarraí, donades les privilegiades  característiques de l’indret, com   mirador estratègic  del Camp de Tarragona. La Mussara, la Febró, l’Aleixar, l’Arbolí, Albarca i d’altres indrets de les rodalies de Prades, formaren part de l’antic Valiat sarraí de Siurana, i és aquí on jau l’origen del misteri de la Mussara.

La seva toponímia aràbiga ens dona una primera pista, la Mussara deriva del vocable àrab, “al-musárat”, forma substantivada del verb “asára”, podent-se traduir com lloc de partença o sortida.

És sabut que els sarraïns portaren la màgia i amb ella, els Djinn del desert (diables a la mitologia musulmana), el quals crearen la porta d’entrada a la Vila del Sis,  aprofitant la gran força tel·lúrica de l’indret, en ser invocats per mitjans màgics a la dimensió primària.

Sembla ser que la Vila del Sis és la morada dels Djinn, la qual  es troba en un pla intern o dimensió paral·lela, i és considerada l’avantsala dels inferns. Aquesta posseeix diferents portes dimensionals; i una d’elles suposadament,  és troba a la Mussara… Allò que tothom sap i que ningú en parla, allò que la boira amaga, allò que hi jau,  el secret que tresoreja  la Mussara…lloc de partida, la terra no m’agrada.

Segons expliquen, a pocs metres del poble hi ha un mas al costat del qual, es diu que hi ha una pedra de grans dimensions que no cal trepitjar, ja que alvoltant de la mateixa oscil.la i fluctua una  porta dimensional de trasllat (“al-musárat”) a la Vila del Sis.

Ningú ho sap explicar o pot ser sí…, i l’explicació és, allò  que tothom sap i que ningú en vol parlar, però sigui com sigui, una vegada s’ha estat a l’indret, aquest no deixa indiferent a ningú i  genera un estrany vincle que  crida a tornar-hi; i sempre que s’hi torna et rep  sobtadament, la boirina baixa mussarenca, penetrant, densa  i freda,  que jau i ho embolcalla tot,  provocant una inexorable atracció al seu epicentre…

Mare, si marit em dau,

No me’l deu de La Mussara,

Que la boira sempre hi jau

I la terra no me agrada.

Mare, badejo, badejo,

que la tonyina va cara;

les xiques de la Mussara

no es poden casar per ara.”

 (Imaginari col·lectiu)

Realitat o ficció, mai ho sabràs viatger, si no hi vas…

La boira sempre hi jau.

Milevski

 

Anuncis
Categories: Misteris, Rutes del misteri | Etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: