La xarxa ha esdevingut un mitjà per la divulgació massiva, fins hi tot consolidant-se com un mitjà de transmissió cultural.
Aquesta divulgació ha generat un fenomen anomenat “meme”, neologisme utilitzat en el món d’Internet per descriure la transmissió de forma massiva de conceptes i idees mitjançant internet (correus electrònics, xarxes socials, blocs, o d’altres serveis). “Meme” com ja he dit es un neologisme encunyat per Richard Dawkins a la seva obra “The Selfish Gene”.
A hores d’ara us preguntareu que faig parlant d’aquest teme al bloc, evidentment no entraré en la qüestió de com es desenvolupen i transmeten aquests fluxos d’idees, ni per quina raó s’apoderen ràpidament d’àmplies capes de la població, simplement us vull plantejar una reflexió, a propòsit d’un “meme” que em va arribar referent a la temàtica viatgera i molt viralitzat a les xarxes:
El “meme” transmissió cultural o “spam”?
Corria per la xarxa una foto d’un castell com atractiu en les visites a la verda Irlanda, el “Castle Island House”, aixecat en un illot davant la ciutat de Dublin.
El primer flash, ja fou d’estranyesa, normalment els castells irlandesos tenen un caire defensiu i han estat malmesos per les diferents guerres irlandeses; i el que apareix a la instantània s’assemblava més a un palauet de la Barcelona Modernista que no a una fortalesa i fins hi tot, el paisatge no s’assemblava en res a la costa irlandesa.
Per tant, era qüestió de documentar-se al respecte, constatant que no existia a Irlanda cap castell amb aquesta denominació; vaig descubrir rapidament a la xarxa que era un fotomuntatge, i que com bon “meme” havia evolucionat amb el temps… Era la juxtaposició de dues imatges, obtenint un impactant i imaginari indret.
El muntatge gràfic esta conformat per dos clàssiques imatges, fins hi tot icones de les fotografies de viatges , i equidistants en més de 9.000 kilòmetres; per un costat la famosa platja tailandesa de Khao Phing Kan i per un altre el conegut Castell de Lichtenstein en Baden-Württemberg, Alemania.
El resultat, l’indret de mai ho creuràs.
Un “meme” pot condicionar el vostre viatge?
Per tant viatgers finalitzo dexant-vos la reflexió del títol del post:
El “meme” transmissió cultural o “spam”?
Milevski