EL “MEME” TRANSMISSIÓ CULTURAL O “SPAM”?

 

 

Castel House Island Dublín?

Castel House Island Dublín?

 

 

 

La xarxa ha esdevingut un mitjà per la divulgació massiva, fins hi tot consolidant-se com un mitjà de transmissió cultural.

Aquesta divulgació ha  generat un  fenomen anomenat “meme”, neologisme  utilitzat en el món d’Internet per descriure la transmissió  de forma massiva de conceptes i idees  mitjançant internet (correus electrònics, xarxes socials, blocs, o d’altres serveis). “Meme”  com ja he dit es un neologisme encunyat per Richard Dawkins a la seva obra The Selfish Gene”.

A hores d’ara us preguntareu que faig parlant d’aquest teme al bloc, evidentment no entraré en  la qüestió de com es desenvolupen i transmeten aquests fluxos d’idees, ni  per  quina raó s’apoderen ràpidament d’àmplies capes de la població, simplement us vull  plantejar una reflexió, a propòsit d’un “meme” que em va arribar referent a la temàtica viatgera i molt viralitzat a les xarxes:

El  “meme” transmissió cultural o “spam”?

Corria per la xarxa una foto d’un castell com atractiu en les visites a la verda Irlanda,  el Castle Island House”, aixecat en un illot davant la ciutat de Dublin.

El primer flash, ja fou d’estranyesa, normalment els castells irlandesos tenen un caire defensiu i han estat malmesos per les diferents guerres irlandeses; i el que apareix a la instantània  s’assemblava més a un palauet de la Barcelona Modernista que no a una fortalesa i fins hi tot, el paisatge no s’assemblava en res a la costa irlandesa.

 Per tant, era qüestió de documentar-se al respecte, constatant que no existia a Irlanda cap castell amb aquesta denominació;  vaig descubrir rapidament  a la xarxa que era un fotomuntatge, i que com bon “meme” havia evolucionat amb el temps… Era la juxtaposició de dues imatges,  obtenint un impactant i imaginari indret.

El muntatge gràfic esta conformat per dos clàssiques imatges, fins hi tot icones de les fotografies de viatges , i equidistants en més de 9.000 kilòmetres; per un costat  la famosa platja tailandesa de Khao Phing Kan i  per un altre el conegut Castell de Lichtenstein  en Baden-Württemberg, Alemania.

Platja de Khao Phing Kan (Tailandia). Wikipedia

Castell de Lichtenstein en Baden-Württemberg, Alemania. Wikipedia

El resultat, l’indret de mai ho creuràs.

Castel House Island Dublín?

Castel House Island Dublín?

Un “meme” pot condicionar el vostre viatge?

Per tant viatgers finalitzo dexant-vos la reflexió del títol del post:

El  “meme” transmissió cultural o “spam”?

Milevski

 

Anuncis
Categories: Articles | Etiquetes: , , , , , , | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: